Cijena izrade energetskog certifikata

Cijena energetskog certifikata Cijena energetskog certifikata Energetsko certificiranje

Cijenu energetskog certifikata za Vašu nekretninu dajemo NA UPIT kroz online formular jer cijena energetskog certifikata ovisi o površini objekta, lokaciji i dostupnoj tehničkoj dokumentaciji. Cijena provođenja energetskih pregleda i izdavanja energetskih certifikata definirana je Odlukom Ministarstva nadležnog za graditeljstvo.

Prodajete li stan ili kuću u ugovoru obavezno morate navesti kojem energetskom razredu pripada vaša nekretnina. Taj podatak morate potkrijepiti energetskim certifikatom, za čiju je izradu cijene propisalo ministarstvo.

Cijena izrade energetskog certifikata za postojeće zgrade može biti i do 5 puta veća u odnosu na nove zgrade, jer se kod postojećih grada mora provesti cjelokupni energetski pregled objekta, analizirati potrošnja energije i izraditi Izvještaj o provedenom energetskom pregledu. Na cijenu također utječe i postojanje tehničke dokumentacije (građevinski, strojarski i elektrotehnički projekt i dr.).

Kod odabira najpovoljnije ponude provjerite jesu li u ponudu uključene sve radnje propisane Pravilnikom, a osobito provedba energetskog pregleda (izlazak na teren) i izdavanje Izvještaja o energetskom pregledu.

Sukladno novom Zakonu o gradnji (od 1.1.2014) svi certifikati koji nisu izrađeni u skladu s Pravilnikom bit će poništeni.

Izrada certifikata za postojeće zgrade (sve osim novih) mora obuhvaćati:

1) Energetski pregled zgrade:
- Izlazak na teren
- Pregled građevinskih karakteristika u smislu toplinske zaštite
- Pregled sustava za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju
- Pregled sustava za pripremu potrošne tople vode
- Pregled sustava rasvjete
- Pregled ostalih sustava potrošnje električne energije
- Pregled sustava potrošnje pitke i sanitarne vode

2) Izdavanje Izvještaja o provedenom energetskom pregledu:
- Opis i analiza građevinskih karakteristika u smislu toplinske zaštite
- Opis i analiza sustava za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju
- Opis i analiza sustava za pripremu potrošne tople vode
- Opis i analiza sustava rasvjete
- Opis i analiza ostalih sustava potrošnje električne energije
- Opis i analiza sustava potrošnje pitke i sanitarne vode
- Analiza potrošnje energenata (električna energija, plin, lož ulje…) i vode
- Prijedlog ekonomski opravdanih mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti građevine u skladu sa realnim uvjetima korištenja

3) Izdavanje energetskog certifikata sa svim propisanim podacima

 

Energetski certifikat omogućuje kupcu uvid u kvalitetu gradnje sa stajališta potrošnje energije. Primarna mu je svrha zaštita kupaca i podizanje kvalitete gradnje. Sadrži energetski razred zgrade, njezinu površinu te rok do kojeg vrijedi. Ovisno o tome u kojem je energetskom razredu zgrada može se vidjeti koliko energije troši, odnosno štedi. Naravno, to znatno utječe i na iznos računa za grijanje, električnu energiju. Nove zgrade bez energetskog certifikata ne mogu dobiti uporabnu dozvolu.

Energetsko certificiranje zgrada i energetske preglede zgrada i ostalih građevina koje troše energiju ne treba shvatiti kao još jednu zakonsku obvezu i dodatne troškove, već kao priliku za stručnu analizu i utvrđivanje potencijala energetske učinkovitosti te za pokretanje konkretnih projekata energetske obnove zgrada koji u pravilu rezultiraju višestrukom koristi za vlasnika odnosno korisnika zgrade.

 

 

Energetski Certifikat Zagreb

Energetski certifikat Zagreb