Kada je 1936. godine otvorena Kuća slapova, jedna od najboljih djela poznatog svjetskog arhitekta Frank Lloyd Wright-a, otvoreno je novo poglavlje u arhitekturi obiteljskih kuća. Kuća koja je spoj prirode i arhitekture nadilazila je tadašnje avantgard stilove te nagovijestila kako će zauzeti istaknutu poziciju u kreiranju arhitekture 20 st., ali i arhitekture uopće.

Ključ za postavljanje ove kuće bio je slap preko kojeg je sagrađena. Arhitekt Frank Lloyd Wright je osjetio snagu i zvuk slapa, svježinu šume i dramatiku kamenih grebena, te ih je odlučio integrirati u arhitekturu koju treba stvoriti Investitor je bio iznenađen idejom arhitekta da kuću postavi iznad slapa, ali prihvatio ju je u potpunosti. Kuća slapova je bila vikendica za obitelj Kaufmann iz Pittsburgha., koja je u nju redovito dolazila od 1937. do 1963. godine. Nakon toga je otvorena za javnost i od tada ju je posjetilo preko 2,7 milijuna posjetitelja. 

Dom obitelji Kaufmann ubrzo je postala najpoznatija privatna kuća na svijetu. Posjetitelji su se došli diviti genijalnoj ideji o spoju čovjeka, kuće i prirode te uživati u horizontalnoj kompoziciji kuće suprotstavljene vertikalnosti slapa. Izrazita geometričnost kuće stapa se i suprotstavlja organskim oblicima koji proizlaze iz prirode. Kolorit kuće je usklađen s bojama okolne šumi i kamenih grebena. Iako je kuća otvorena prozorima na sve strane, osjećaj zaštićenosti i skrivenosti je dominantan. U stvaranju ovog remek djela stambene arhitekture očituje se jednostavnost, ljepota i bogatstvo prirodnih materijala. 

Gusta šuma i udaljenost od civilizacije, dijele ju od znatiželjnih pogleda i načina života, koji nije dio ovog prirodnog ambijenta. Velike i prostrane terase se otvaraju na sve strane i omogućavaju maksimalnu vizualnu komunikaciju s okolinom, a zvuk slapa je glazba koja je uvijek prisutna u kući i oko nje. Arhitekt je u unutrašnjost integrirao armirani beton i kamen.
Sagrađena je od lokalnog kamenja, armiranog betona, čelika i stakla, No osim ovih materijala, integrirao je i vodu, koja je sveprisutna u oblikovanju kuće. 
Američki institut arhitekata 2000. godine Kuću slapova je proglasio građevinom stoljeća. 

O potrebi energetskog certificiranja, izolaciji obiteljskih kuća te objekata skupnog stanovanje, kupnji štednih kućanskih aparata naša je javnost već upoznata i tu se počinju osjećati prvi pomaci i konkretni koraci. No, polje energetske učinkovitosti se širi - na redu je gospodarstvo. Iako to nije toliko u javnosti poznato, no velika poduzeća u obvezi su obaviti prvi energetski pregled. I za to imaju zadani rok, koji polako istječe.

Provodi ga tim od 3 ovlaštene osobe arhitektonske/građevinske, strojarske i elektrotehničke struke s ciljem ustanovljavanja stanja i potencijala za povećanje energetske učinkovitosti. Rezultira detaljnim izvještajem i energetskim certifikatom s prijedlogom cjelovitih mjera za integralnu energetsku obnovu zgrade.


 

  • Prezentacija vlasnicima/suvlasnicima/korisnicima potencijala energetskih ušteda i potrebnog ulaganja

Po provedenoj energetskoj analizi zgrade, vlasnicima, suvlasnicima ili korisnicima prezentiraju se rezultati energetskog pregleda i potencijal energetskih, ekoloških i ekonomskih ušteda. Zajednički se razmatra potrebno ulaganje i mogućnost financiranja.


 

  • Odluka o pokretanju projekta energetske obnove

Vlasnici zgrade temeljem prezentiranih rezultata donose odluku o pokretanju projekta energetske obnove zgrade.


 

  • Osiguranje financiranja, prijava projekta za ostvarivanje poticaja

Razmatraju se mogućnosti financiranja i prijave projekta na ostvarivanje bespovratnih poticaja. Jedna od mogućnosti je i sufinaciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


 

  • Ugovaranje projekta energetske obnove

Za realizaciju projekta potrebno je izraditi glavni projekt za energetsku obnovu, koji izrađuju ovlašteni projektanti u dijelu koji je obuhvaćen obnovom - vanjska ovojnica, sustavi grijanja i hlađenja, elektroinstalacije.


 

  • Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu - glavni projekt

Ovlašteni projektanti izrađuju glavni projekt koji u pravilu uključuje snimak postojećeg stanja, nacrte novog stanja, detalje, troškovnik i proračun energetskog svojstva zgrade.


 

  • Prikupljanje ponuda i odabir izvođača radova

Temeljem izrađene projektne dokumentacije prikupljaju se ponude i vrši odabir izvođača radova.


 

  • Izvođenje radova uz stručni nadzor

U postupku izvođenja radova obavezno se ugovara stručni nadzor.


 

  • Izdavanje novog energetskog certifikata i ostvarivanje poticaja

Po završetku radova, temeljem projektne dokumentacije, završnog izvještaja nadzornog inženjera i utvrđivanja kvalitete izvedenih radova, neovisni energetski certifikator izdaje novi energetski certifikat koji potvrđuje energetske uštede i temeljem kojeg se ostvaruju poticaji.


 

  • Plan održavanja zgrade i edukacija vlasnika/suvlasnika/korisnika

Zadnji korak u provedbi projekta energetske obnove zgrade izrada je plana održavanja zgrade i upravljanja potrošnjom energije, te edukacija vlasnika, suvlasnika ili korisnika zgrade o mogućnostima dodatnog smanjenja potrošnje energije.

Čista prešana slama, obložena recikliranim kartonom idealno je rješenje za visokokvalitetne pregradne zidove i stropne obloge. Pokazao se kao odličan toplinski i zvučni izolator, uz izuzetnu mehaničku otpornost. Brza i jednostavna “suha” ugradnja bez potkonstrukcije. Samonosivi. Paropropusni.
Energetski certifikat Zagreb