Kuća slapova

Energetski certifikat Energetski certifikat Ekopanel od slame

Kada je 1936. godine otvorena Kuća slapova, jedna od najboljih djela poznatog svjetskog arhitekta Frank Lloyd Wright-a, otvoreno je novo poglavlje u arhitekturi obiteljskih kuća. Kuća koja je spoj prirode i arhitekture nadilazila je tadašnje avantgard stilove te nagovijestila kako će zauzeti istaknutu poziciju u kreiranju arhitekture 20 st., ali i arhitekture uopće.

Ključ za postavljanje ove kuće bio je slap preko kojeg je sagrađena. Arhitekt Frank Lloyd Wright je osjetio snagu i zvuk slapa, svježinu šume i dramatiku kamenih grebena, te ih je odlučio integrirati u arhitekturu koju treba stvoriti Investitor je bio iznenađen idejom arhitekta da kuću postavi iznad slapa, ali prihvatio ju je u potpunosti. Kuća slapova je bila vikendica za obitelj Kaufmann iz Pittsburgha., koja je u nju redovito dolazila od 1937. do 1963. godine. Nakon toga je otvorena za javnost i od tada ju je posjetilo preko 2,7 milijuna posjetitelja. 

Dom obitelji Kaufmann ubrzo je postala najpoznatija privatna kuća na svijetu. Posjetitelji su se došli diviti genijalnoj ideji o spoju čovjeka, kuće i prirode te uživati u horizontalnoj kompoziciji kuće suprotstavljene vertikalnosti slapa. Izrazita geometričnost kuće stapa se i suprotstavlja organskim oblicima koji proizlaze iz prirode. Kolorit kuće je usklađen s bojama okolne šumi i kamenih grebena. Iako je kuća otvorena prozorima na sve strane, osjećaj zaštićenosti i skrivenosti je dominantan. U stvaranju ovog remek djela stambene arhitekture očituje se jednostavnost, ljepota i bogatstvo prirodnih materijala. 

Gusta šuma i udaljenost od civilizacije, dijele ju od znatiželjnih pogleda i načina života, koji nije dio ovog prirodnog ambijenta. Velike i prostrane terase se otvaraju na sve strane i omogućavaju maksimalnu vizualnu komunikaciju s okolinom, a zvuk slapa je glazba koja je uvijek prisutna u kući i oko nje. Arhitekt je u unutrašnjost integrirao armirani beton i kamen.
Sagrađena je od lokalnog kamenja, armiranog betona, čelika i stakla, No osim ovih materijala, integrirao je i vodu, koja je sveprisutna u oblikovanju kuće. 
Američki institut arhitekata 2000. godine Kuću slapova je proglasio građevinom stoljeća. 

Energetski certifikat Zagreb