Sadržaj energetskog certifikata

Sadržaj energetskog certifikata Sadržaj energetskog certifikata Energetski certifikat Zagreb

Energetski certifikat nezaobilazan je u medijima od  ulaska Hrvatske u Europsku uniju te je postao obavezan dokument prije prodaje nekretnine. Početkom 2016. godine možemo očekivati da će energetski certifikat biti obavezan dokument i za sve stanove, kuće, poslovne i privatne prostore koji se iznajmljuju. Energetski certifikat sastoji se od 5 stranica i vrijedi 10 godina

 

Energetski Certifikat Strana 1   Prva stranica energetskog certifikata sastoji se od upravno-pravnih podataka o zgradi. Grafički prikaz energestske klase zgrade. Informacije o ovlaštenoj osobi koja je izdala certifikat te tehnički podaci o zgradi.
     
Energetski Certifikat Strana 2  

Na drugoj stranici energetskog certifikata nalaze se klimatski podatci, podatci o termotehničkim sustavima zgrade, podatci o energetskim potrebama i toplinskim karakteristikama građevnog dijela.

     
Energetski Certifikat Strana 3   Za postojeće zgrade - prijedlog mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade

Za nove zgrade - preporuka za korištenje zgrade
     
Energetski Certifikat Strana 4   Četvrta stranica energetskog certifikata sadrži objašnjenje tehničkih pojmova i oznaka koji se nalaze u certifikatu.
     
Energetski Certifikat Strana 5   Peta stranica energetskog certifikata sadrži etaljan opis propisa, normi i proračunskih postupaka za određivanje podataka navedenih u certifikatu

Trenutno po Hrvatskom zakonu najpovoljniji razred je zadan C razred, dok su u visokorazvijenim zemljala samoodržive kuće koje spadaju u A ili A+ razrede. Da bi se napravilo izvješće i saznao energetski razred preko površina, volumena, orijentacije i slojeva zida, ovlašteni certifikator mora otić na pregled. Na energetskom pregledu saznaju se slojevi zida, te možete dati račune od godinu dvije unatrag za grijanje, električnu energiju i vodu, da bi se mogao provjeriti, potrošnja energenata, tj gubitak topline kroz zidove, podove ili krov.

Osim navedenih stvari, za cjelokupan energetski certifikat potrebno je imati i tlocrt koji, ako nemate vi kao vlasnik, osoba koja radi certifikat izrađuje. Energetski certifikat nije samo dokument koji dodajemo uz kupoprodajni ugovor, to je dokument koji pomaže vama da si olakšate troškove, smanjite račune i uljepšate način na koji živite,a pritom pazite na zaštitu okoliša.

Energetski certifikat Zagreb