U Zagrebu i okolici sve traženije kuće s manjim vrtom

Zagreb i okolica Zagreb i okolica Energetski certifikat

Na zagrebačkom tržištu nekretnina obiteljske kuće postaju zanimljive kupcima jer su se cjenovno približile većim stanovima, a nude puno veću kvalitetu življenja. 

Stanje na hrvatskom tržištu nekretnina nije doživjelo znatniji rast u prvom tromjesečju 2014. S obzirom na to da je kraj 2013. davao naznake buđenja zbog porasta broja kupoprodaja i u Zagrebu i na Jadranu, taj trend nije intenzivnije nastavljen. Pomak u promilima Bilježi se tek blagi rast i oporavak tržišta, mjerljiv u promilima.

Tržište nekretnina bilježi male pomake nabolje. Kupci su svjesni svoje pozicije i povoljnog trenutka za ulaganja, prodavatelji više ne očekuju nerealno i, kako vrijeme odmiče, tržište postaje likvidnije nego što je bilo u prethodnim razdobljima. Dobra vijest za potencijalne kupce nekretnina u Zagrebu je da su cijene pale u usporedbi s početkom prošle godine.

Statistika pokazuje da su cijene u prvom tromjesečju 2014., u usporedbi s istim razdobljem 2013., niže otprilike pet posto, a cijene stanova na Jadranu bilježe blagi rast, manji od jedan posto. Razlog je blagi porast potražnje za nekretninama, ponajprije za stanovima na Jadranu, a Zagreb i dalje muči veća ponuda od same potražnje.

U kući je uvijek veći komfor nego u stanu: ulogu niša imaju cijeli podrumi, potkrovlja zamjenjuju kutije u koje se odlažu nepotrebne stvari, a ni parkirne zone ne igraju nikakvu ulogu; tu su garaže ili barem parkirna mjesta. Zaljubljenici u vrtove mogu urediti prekrasnu okućnicu, posaditi cvijeće, voće ili povrće, izgraditi bazen.

Istodobno, kuća je puno kompleksnija i skuplja za održavanje od stana; trošak svakog popravka snosi vlasnik, jer ne postoji pričuva kao u stambenim zgradama. Posebno je problematično kad treba popravljati ili mijenjati krov ili odvlaživati podrum. Toplinska izolacija također je stvar samo vlasnika kuće; stanovi su okruženi drugim stanovima, lakše se griju i hlade.

 

Tagged under
Energetski certifikat Zagreb