Zaštita od sunca

Energetski pregled Energetski pregled Energetski certifikat

Suvremena arhitektura i građevina već u najranijoj fazi projektiranja posvećuje puno pažnje ulozi toplinskih dobitaka Sunca, ali i zaštiti od pretjeranog osunčanja, optimizirajući ih u zadovoljavajuću cjelinu. Suvremeni sustavi kontrole prolaska svjetla i upravljanja dnevnim osvjetljenjem novi su doprinos energetskoj učinkovitosti i održivom razvoju. Takvi sustavi za aktivni ili pasivni prihvat svjetla koriste optička sredstva kako bi potaknuli refleksiju ili lomljenje svjetlosnih zraka.

U djelotvornoj zaštiti od preintenzivnog osvjetljenja primjenjuju se rješenja:

• arhitektonska geometrija: zelenilo, trijemovi, strehe, nadstrešnice, balkoni i dr.
• elementi vanjske zaštite od sunca: razni pokretni i nepokretni brisoleji, vanjske žaluzine, rolete, tende, inteligentna pročelja, suvremena ostakljenja i dr.
• elementi unutarnje zaštite od sunca: rolete, žaluzine, roloi, zavjese i dr.
• elementi unutar stakla za zaštitu od sunca i usmjeravanje svjetla - holografski elementi, reflektirajuća stakla i folije, staklo koje usmjerava svjetlo, staklene prizme i dr.

Toplinska Izolacija Zastita Sunce

Prikaz strehe koja sprječava prodiranje svjetlosti u unutrašnjost kuće u ljetnom periodu

Rolete predstavljaju rješenje koje osigurava visok stupanj energetske učinkovitosti i pri pravilnoj primjeni povećava atraktivnost objekta. Postavljene s vanjske strane prozora, rolete pružaju dodatni toplinski otpor koji potječe i od sloja zraka obuhvaćenog između zaslona i prozora i od samog zaslona. Velike staklene površine mogu u toplijem dijelu godine prouzrokovati pregrijavanje prostora.

Da bi to spriječili, iskoristit ćemo činjenicu da je putanja zimskog sunca vrlo niska, a putanja ljetnog sunca visoka. Dužina strehe mora biti točno proračunata tako da u ljetnom period kada korisnicima više nije potrebno zagrijavanje, streha blokira prodiranje sunca kroz prozore.

 

 

 

 

Energetski certifikat Zagreb