Energetsko certificiranje

Postupak prijave za sredstva:

1. Uputite zahtjev ovlaštenom energetskom certifikatoru za inicijalni pregled kuće, 85% troška certifikatora snosi Fond.

2. Ovlašeteni Energetski Certifikator prilikom inicijalnog pregleda utvrđuje odgovara li kuća zahtjevima programa te ima li svu potrebnu dokumentaciju.

3. Ovlašeteni Energetski Certifikator izrađuje izvještaj o prvom energetskom pregledu u kojem predlože mjere energetske obnove i na temelju kojeg se zatim traži detaljna ponuda izvođača radova.

4. U Fond se dostavlja prijava za sufinanciranje, kojoj su uz ostalu dokumentaciju definiranu Javnim pozivom priloženi i Izvješće o energetskom pregledu te ponuda izvođača.

 

Kako bi se odobrila sredstva, nakon provedenih mjera energetske učinkovitosti potrebno je ostvariti minimalnu uštedu u potrošnji energije od 50 posto.

Kada je 1936. godine otvorena Kuća slapova, jedna od najboljih djela poznatog svjetskog arhitekta Frank Lloyd Wright-a, otvoreno je novo poglavlje u arhitekturi obiteljskih kuća. Kuća koja je spoj prirode i arhitekture nadilazila je tadašnje avantgard stilove te nagovijestila kako će zauzeti istaknutu poziciju u kreiranju arhitekture 20 st., ali i arhitekture uopće.

Ključ za postavljanje ove kuće bio je slap preko kojeg je sagrađena. Arhitekt Frank Lloyd Wright je osjetio snagu i zvuk slapa, svježinu šume i dramatiku kamenih grebena, te ih je odlučio integrirati u arhitekturu koju treba stvoriti Investitor je bio iznenađen idejom arhitekta da kuću postavi iznad slapa, ali prihvatio ju je u potpunosti. Kuća slapova je bila vikendica za obitelj Kaufmann iz Pittsburgha., koja je u nju redovito dolazila od 1937. do 1963. godine. Nakon toga je otvorena za javnost i od tada ju je posjetilo preko 2,7 milijuna posjetitelja. 

Dom obitelji Kaufmann ubrzo je postala najpoznatija privatna kuća na svijetu. Posjetitelji su se došli diviti genijalnoj ideji o spoju čovjeka, kuće i prirode te uživati u horizontalnoj kompoziciji kuće suprotstavljene vertikalnosti slapa. Izrazita geometričnost kuće stapa se i suprotstavlja organskim oblicima koji proizlaze iz prirode. Kolorit kuće je usklađen s bojama okolne šumi i kamenih grebena. Iako je kuća otvorena prozorima na sve strane, osjećaj zaštićenosti i skrivenosti je dominantan. U stvaranju ovog remek djela stambene arhitekture očituje se jednostavnost, ljepota i bogatstvo prirodnih materijala. 

Gusta šuma i udaljenost od civilizacije, dijele ju od znatiželjnih pogleda i načina života, koji nije dio ovog prirodnog ambijenta. Velike i prostrane terase se otvaraju na sve strane i omogućavaju maksimalnu vizualnu komunikaciju s okolinom, a zvuk slapa je glazba koja je uvijek prisutna u kući i oko nje. Arhitekt je u unutrašnjost integrirao armirani beton i kamen.
Sagrađena je od lokalnog kamenja, armiranog betona, čelika i stakla, No osim ovih materijala, integrirao je i vodu, koja je sveprisutna u oblikovanju kuće. 
Američki institut arhitekata 2000. godine Kuću slapova je proglasio građevinom stoljeća. 

O potrebi energetskog certificiranja, izolaciji obiteljskih kuća te objekata skupnog stanovanje, kupnji štednih kućanskih aparata naša je javnost već upoznata i tu se počinju osjećati prvi pomaci i konkretni koraci. No, polje energetske učinkovitosti se širi - na redu je gospodarstvo. Iako to nije toliko u javnosti poznato, no velika poduzeća u obvezi su obaviti prvi energetski pregled. I za to imaju zadani rok, koji polako istječe.

Provodi ga tim od 3 ovlaštene osobe arhitektonske/građevinske, strojarske i elektrotehničke struke s ciljem ustanovljavanja stanja i potencijala za povećanje energetske učinkovitosti. Rezultira detaljnim izvještajem i energetskim certifikatom s prijedlogom cjelovitih mjera za integralnu energetsku obnovu zgrade.


 

  • Prezentacija vlasnicima/suvlasnicima/korisnicima potencijala energetskih ušteda i potrebnog ulaganja

Po provedenoj energetskoj analizi zgrade, vlasnicima, suvlasnicima ili korisnicima prezentiraju se rezultati energetskog pregleda i potencijal energetskih, ekoloških i ekonomskih ušteda. Zajednički se razmatra potrebno ulaganje i mogućnost financiranja.


 

  • Odluka o pokretanju projekta energetske obnove

Vlasnici zgrade temeljem prezentiranih rezultata donose odluku o pokretanju projekta energetske obnove zgrade.


 

  • Osiguranje financiranja, prijava projekta za ostvarivanje poticaja

Razmatraju se mogućnosti financiranja i prijave projekta na ostvarivanje bespovratnih poticaja. Jedna od mogućnosti je i sufinaciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


 

  • Ugovaranje projekta energetske obnove

Za realizaciju projekta potrebno je izraditi glavni projekt za energetsku obnovu, koji izrađuju ovlašteni projektanti u dijelu koji je obuhvaćen obnovom - vanjska ovojnica, sustavi grijanja i hlađenja, elektroinstalacije.


 

  • Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu - glavni projekt

Ovlašteni projektanti izrađuju glavni projekt koji u pravilu uključuje snimak postojećeg stanja, nacrte novog stanja, detalje, troškovnik i proračun energetskog svojstva zgrade.


 

  • Prikupljanje ponuda i odabir izvođača radova

Temeljem izrađene projektne dokumentacije prikupljaju se ponude i vrši odabir izvođača radova.


 

  • Izvođenje radova uz stručni nadzor

U postupku izvođenja radova obavezno se ugovara stručni nadzor.


 

  • Izdavanje novog energetskog certifikata i ostvarivanje poticaja

Po završetku radova, temeljem projektne dokumentacije, završnog izvještaja nadzornog inženjera i utvrđivanja kvalitete izvedenih radova, neovisni energetski certifikator izdaje novi energetski certifikat koji potvrđuje energetske uštede i temeljem kojeg se ostvaruju poticaji.


 

  • Plan održavanja zgrade i edukacija vlasnika/suvlasnika/korisnika

Zadnji korak u provedbi projekta energetske obnove zgrade izrada je plana održavanja zgrade i upravljanja potrošnjom energije, te edukacija vlasnika, suvlasnika ili korisnika zgrade o mogućnostima dodatnog smanjenja potrošnje energije.

Ugovorom o najmu u pisanom obliku određuju se iznos najamnine, druga prava i obveze te otkazni rok Iznajmljujete li ili unajmljujete nekretninu, sklopite ugovor o najmu u pisanom obliku. Tim se ugovorom najmodavac obvezuje predati nekretninu najmoprimcu na uporabu, a ovaj mu se obvezuje za to plaćati najamninu. Ugovorom se određuju i iznos najamnine, druga prava i obveze te otkazni rok. Od 1. siječnja 2016. vlasnik nekretnine biti će dužan energetski certifikat predočiti mogućem najmoprimcu, zakupcu ili primatelju leasinga zgrade.
Čista prešana slama, obložena recikliranim kartonom idealno je rješenje za visokokvalitetne pregradne zidove i stropne obloge. Pokazao se kao odličan toplinski i zvučni izolator, uz izuzetnu mehaničku otpornost. Brza i jednostavna “suha” ugradnja bez potkonstrukcije. Samonosivi. Paropropusni.

Ekspandirani polistiren je otkriven 1950. od strane BASF, Njemačkog koncerna iz Ludwigshafen-a. Kako ga je BASF registrirao pod zaštitnim znakom Stiropor® u mnogim zemljama ima isti naziv tako da se kod nas naziva stiropor također postoji naziv EPS koja označava Ekspandirani Polistiren.

Izvođenje toplinske izolacije na fasadama više nema alternativu. U nezaustavljivima trendovima porasta cijena energije, troškovi zagrijavanja objekata zimi kao i troškovi hlađenja objekata ljeti čine prevladavajući dio životnih troškova svake obitelji. Dobra toplinska izolacija fasade direktno utječe na smanjenje troškova grijanja i to do 40 % njihovog ukupnog iznosa.

Ako krov nije toplinski izoliran, kroz njega se može izgubiti i 30 % topline. Naknadna toplinska izolacija krova je jednostavna i ekonomski vrlo isplativa, jer je povratni period investicije od 1 do 5 godina. Za toplinsku izolaciju kosih krovova treba koristiti nezapaljive i paropropusne toplinsko izolacijske materijale, kao što je npr. mineralna vuna. Detalj spoja toplinske izolacije vanjskog zida i krova treba riješiti bez toplinskih mostova. Ako prostor ispod kosog krova nije grijan, tj. nije namijenjen za stanovanje, toplinsku izolaciju treba postaviti na strop zadnje etaže prema negrijanom tavanu.

Iako se čini dalek rok do kada svi privatni iznajmljivači moraju imati energetski certifikat za svoje objekte, vremena baš i nema previše. Prekršajne odredbe za nepridržavanje obveze primjenjuju se od 1. siječnja 2016.

Energetski certifikat Zagreb